Sarapan

Pagi tadi mak aku kol aku...yela dah seminggu aku tak kol dia, tu yang dia kol aku bertanyakan khabar tu. Aku bukannya tak nak kol dia ka or lupa ka hapa...sebenarnya kedit aku tak ada da. Nak gi top up duit tak brapa nak ada...bukan tak brapa nak ada sebenarnya, tapi langsung tak ada. Nak makan pun aku guna duit sewa umah dulu tuk cover...so aku tunggu la mak aku kol coz aku tau sangat perangai mak aku ni, kalo dalam seminggu aku tak kol dia, mesti dia akan kol aku. Berikut merupakan antara dialog perbualan antara kami:


Mak : Assalamualaikum...
Aku  : Waalaikummussalam...
Mak : Ngah wat apa tu?
Aku : Ngah tidoq tapi mak kol dah bangun la...haha.
Mak : Owh dah bangun!!! Elok la tu hang dah bangun...ngat ka dok mamai lagi. Ni dah sarapan pagi blom?
Aku : Blom lagi la mak...lagipun baru bangun tidoq ja ni, muka pun blom basuh lagi ni. 
Mak : Patut la bau busuk pun mulut tu...haha.
Aku : Mana ada...yang bau busuk tu bau kentut abang (aku bahasakan diri aku ngan mak aku sebagai abang coz aku anak sulung). Haha...ni mak dok nyusah diri dok sebut sarapan pagi ni wat apa? Sebut sarapan ja kan senang...lagipun orang dah tau kalo sebut kata sarapan tu memang di waktu pagi pun. Mana ada sarapan ngah ari ka, petang ka...sarapan memang di waktu pagi pun.
Mak : Ikot hang la...abis tu hang nak sarapan apa ni?
Aku : Sarapan angin ngan ayaq sejuk...tu jela menu sarapan abang tiap-tiap ari kat sini.
Mak : La awat hang tak pi beli nasik lemak ka hapa?
Aku : Dah pokai la mak...
Mak : Owh!!!??? Patut la pun...tak pa pagi ni hang makan dulu angin ngan ayaq sejuk tu. Petang ni mak gi bank in duit...sok ni leh la hang makan nasik lemak.
Aku : Tak payah susah-susah mak...bank in tuk makan roti canai saja pun dah syukur. Haha...


Yeahhh!!!! Akhirnya mak aku masukkan gak duit kat aku...kalo tak terpaksa mengemis la aku. Hahaha...ni la probnya kalo tak apply PTPTN, sentiasa ja sengkek. Budak-budak yang apply pun aku tengok kadang-kadang tu sengkek...ni kan plak aku yang tak apply ni. Ahaks!!! Aku tak apply bukan disebabkan family aku ni family yang berada ke hapa tapi aku pikir pas grad ni malas dah nak pikir hutang apa suma ni. Wat sakit pala ja...huhu. PTPTN ni katanya nak tolong kurangkan beban kewangan student...yela skunk ni memang mampu mengurangkan beban. Tapi pas abis study ni baru la kita tau betapa peritnya nak abiskan bayaran balik tu...dah r kos sara idop kita semakin tinggi. Mmmm...

2 comments:

ella said...

untuk org y kurang mampu..penting la ptptn ni.y penting belajar dulu,bayar belakang kira..da dapat kije leklok,,insya allah,boleh bayar.

=)

azmiramin said...

tp kebanyakkan member2 aku yg dah grad kata gaji yg diperolehi tu tak cukup tuk menampung idop setelah d tolak itu ini...tu blom kawen lg tu.kalo dah kawen mst lg tak ckup...haha.tu hg aku pikir 2-3 kali gak tu...

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates