Court Badminton Punya Cerita


Tadi pas buka posa dalam kol 8.45 malam cam tu aku bersama-sama ngan Warf, Edy dan Carlos bergerak gi court badminton UiTM Arau Perlis. Apabila kami tiba di tempat yang dituju kami dapati kawasan persekitaran gelap dan suram je cam dalam cita hantu. Aku tengok sekeliling kawasan kompleks sukan sekoq manusia pun tak dak. Aku ngan Carlos turun dari motor gi tengok pintu court samada berkunci atau tak manakala si Warf ngah cari suis lampu tuk di onkan agar suasana persekitaran cerah sedikit. Edy plak tak sampai lagi coz dia gi beli shuttle dulu.

Aku ngan Carlos yang bertugas sebagai pembuka pintu pada ketika itu mendapati pintu court dikunci...bengong tol!!! Pi kunci wat pa? Cam na kami nak main...ngat kami main free je ka? Abis tu yuran pengajian yang kami bayaq tu apa gunanya? UiTM guna duit yuran tu wat makan kat depa ka? Patut r staff-staff UiTM suma pakat perut boroi suma...angin tol aku!!!

Carlos terbaca satu memo kat papan kenyataan kompleks sukan yang mengatakan bahawa sepanjang bulan posa ni segala kemudahan sukan akan ditutup pada waktu malam dan hanya akan dibuka pada siang hari sahaja. Bodoh!!! Kalo buka siang sapa yang nak main? Orang suma pakat posa la bodo...mana larat nak main. Bengong tol!!!

Kat memo tu ada menyatakan lagi bahawa kalo nak main gak pada waktu malam nak kena tempah dulu pada siang tu dalam waktu pejabat. Apa kes nak kena tempah-tempah dulu ni? Dewan sekolah aku dulu pun tak da la cam ni. Dewan 24 jam je terbuka...pas tu sapa yang nak masuk tu masuk je la, tak da pun nak kena tempah-tempah ni. Dah la orang nak pi tempah tak penah ada staff pun yang jaga kaunter...abis tu nak tempah kat sapa? Kat dinding? Pala hotak tol!!!

Perkara ni kan skali dua jadi, dah banyak kali kami kena...sapa yang tak marah beb bila kemudahan dan hak kita yang di depan mata tak dapat digunakan? Kemudahan sukan yang disediakan tuk student guna bagi kat staff guna sampai hak-hak student di ketepikan...boleh ke cam tu? Dari Isnin sampai Khamis pada sebelah petang court di khaskan tuk staff-staff saja main...malam baru student leh main tapi nak kena tempah dulu. Jumaat court dikhaskan tuk aktiviti ko-k sahaja. Weekend pada Sabtu dan Ahad memang 100% khas tuk student ja main tapi nak kena tempah gak...kalo tak court tak buka. Adil ke cam tu?

Alasan yang depa bagi student nak kena wat tempahan dulu sebab takut berlaku apa-apa kemalangan dan kecederaan keatas student. Kononnya depa ni amik berat la akan hal-hal keselamatan student ni...kalo depa ni betol-betol amik pot akan hal ni sebab apa student-student yang main bola ngan ragbi kat padang tu tak kena tempah pun sedangkan sukan-sukan ni lagi agresif berbanding badminton yang mana risiko kecederaan tuk student-student yang main bola ngan ragbi ni lagi tinggi. Why? Tak paham tol aku...aku rasa depa ni malas nak jaga kaunter, sebab tu r suruh tempah dulu. Kalo ada tempahan baru r depa pi tapi kalo tak dak depa balik membuta je kat umah makan gaji buta. Senang kan wat cam ni? Kalo tak 24 jam la hang kena berjaga kat situ...kesenangan wat hang tapi kesusahan wat orang. Cibai tol!!!


7 comments:

Wafiy said...

only one word for them..BABI!!!

EPAR said...

so, ape solusi yg bleh dicadangkan?

p/s: dugaan bulan puasa.. bersabar la..

azmiramin said...

bakar je court tu...biaq xda terus.xda la sakit hati sangat.hahaha...

Sir Marcello said...

rilek2...jgn gado ngan geng kompleks sukan..ko takkan menang..aku dah pernah fight tuk Jati masa sukan aritue..kalah..depa siap dapat back up besaq~~

azmiramin said...

bkn nk gaduh tp just mnuntut hak aku sbg student...bila aku xbayaq yuran pengajian depa xbg aku ngaji.bila aku bayaq plak suma hak2 aku sbg student d abaikan...bodoh tol!!!!

Sir Marcello said...

depa mmg bodo..masa aku fight tuk isu bola..depa siap persendakan kami..macam bhangsat jer..nak jer gua rembat pala sekoq2~~

azmiramin said...

uitm rulez ngan staff-staff dia mmg cam celaka...depa bajet cam depa bagus.kononnya mesra pelajar dan student d utamakan tp apa pn tarak.cam babi!!!!

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates