Tidoqku Terganggu Lagi


Tadi dalam pukul 4.10 minit petang tengah aku sedap-sedap tidoq tiba-tiba enset prasejarah aku ni berbunyi...aduh, celaka mana plak la yang kaco aku ni? Tak leh tengok orang senang langsung...kalo celaka ni ada depan aku nak ja aku kakikan kakiku di perutnya. Kat sekolah dulu dia tak blaja ka yang kaco orang tidoq tu tak elok? Tidoq ni merupakan satu nikmat yang bukan semua orang dapat...so kita harus biarkan orang yang tidoq ni tidoq sepuasnya coz bila tuhan tarik balik nikmat tu jadi cam aku pagi tadi la. Pas ni hangpa jangan dok kaco orang tidoq lagi dah, tapi kalo dah tidoq lebih sangat aku rasa adalah baiknya jika disiram ngan ayaq longkang ja orang tu.

Berbalik kepada cerita aku tadi...pas enset aku berbunyi wat kali ke-5 aku pun jawab la kol tu walaupun time tu mata aku masih tak buka coz aku ngah mimpi best punya. Kalo aku buka mata aku ni maknanya mimpi aku tu pun tinggal mimpi ja la...di talian aku terdengar suara si mapley Fazley yang bertanyakan aku kat mana. Sial tol!!! Kol aku semata-mata nak tanya ni ja...marah tol aku tapi aku still leh control lagi aku punya marah, kalo tak memang kena maki mapley tu. Aku pun bagitau la dia yang aku kat umah...pas tu dia bagitau aku kata Puan Rozi nak jumpa aku esok. Dia kata lecturer E-Com aku gi repot kat Puan Rozi yang aku tak gi kelas lagi sem ni...disebabkan ni lagi 2 kelas yang sama nasibnya ngan kelas E-Com turut terkantoi sama. Fazley kata aku bakal di bar...kalo aku di bar aku tak leh amik 3 paper tuk final exam nanti. Itu bermakna pointer aku bakal jadi teruk gila-gila punya...bayangkan la aku just leh amik 1 paper je dari 4 paper yang aku amik sem ni. Kalo aku score 4 flat pun aku punya GPA baru 1 je...nazak tol aku kali ni.

Tapi aku peduli apa kan? Pi mampos la ngan suma tu...ni suma duniya semata-mata. Ari tu aku nak ngaji depa dok wat tak tau ja ngan aku. Aku dok turun naik jumpa depa sambil merayu tuk mengaji depa tak bagi gak aku amik subjek yang aku nak tu...depa suruh aku amik subjek yang bawah-bawah dulu. Skunk ni bila aku wat perangai tak mau mengaji depa dok nyibok plak pasal aku tak gi kelas...lantak aku r!!!!! Time aku nak ngaji ari tu tak mau plak bagi...skunk ni dok sibok plak nak amik tau pasai apa aku tak gi kelas. Dah tau pun lagi mau tanya ka? Nampak sangat yang depa ni tak sedaq diri lagi yang aku wat suma ni semata-mata kerana depa...bengong tol!!!!


7 comments:

juraij said...
This comment has been removed by the author.
juraij said...

Salam, you're a good man Azmir. But this way of thinking won't get you any further. You got a family who rely on you. Revolutionize your thinking method, don't just look for benefits to yourself. Put yourself to other people's shoes as well, that'll balanced your decision.

Perhaps this translation of two verses from Qur'an may guide you to go trough everything:

Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.[Qur'an:As-Syura:30]

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.[Qur'an:Al-Baqarah:216]

I thought this articles might be useful to you.
http://www.zahazan.net/index/artikel-ustaz-zahazan/setakat-balak-atau-peringatan-darinya/cetak.html

azmiramin said...

hahaha...aku sedar akan semua ni.tp time aku tulis ni aku ngah d kuasai oleh emosi aku.hg kn tak tau aku...semangat memberontak dlm diri aku ni sngt tinggi.kata org kita y kawal perasaan kita dan bukannya perasaan y kawal kita.kalo perasaan y kawal kita jadi cam ni r...hahaha.

Sir Marcello said...

tue lah ko...pikiran cam budak2..nak memberontak jer keja...kutuk2 sudey...tp jgn buat..ko nak jd ape? dah ada jalan raya dpan mata..ko nak ikut denai..apa ra...

azmiramin said...

aku skunk ni just nk abiskan study ja...xpk dah psl pointer ke apa.rezeki Allah ada d mana2...kita ja y kena usaha sikit tuk cari.kalo tak takkan la budak y blaja setakat SPM je tu pn leh jd jutawan...huhu.

Sir Marcello said...

jgn pk lagu tue...rezeki depa ngan rezeki kita tak sama...

abiskan jer study dowh..aku grad tyme diploma juz cgpa 2.65..can managed lor amik degree...siap amik 3 kali paper part 1...

nak seribu daya..xmo seribu dalih...tgk Burnley~~ juara lepas pon depa titik kot...hahaha

azmiramin said...

mmg tol rezeki kita berbeza...tp depa-depa y berjaya tu kena usaha gak, rezeki takkan dtg bergolek cam tu je kat depa.hehe...lgpn aku tak kata pn nk brenti ngaji...aku just xmau amik tau psl pointer je.hahaha...uitm rulez make me sick.fuck off!!!!

 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates